Kene Nedir?

KENE NEDİR?

Keneler, örümcekgiller ailesinden olup, büyüklükleri 1mm ile 5mm arasındadır. Daha çok bahar ve yaz aylarında aktif haldedirler. Kırmızı-kahverengi, yassı ve oval, kan emici parazitlerdir . Genellikle insan ve hayvan kanından beslenirler.

·İnsanlara ve hayvanlara hastalık yayarlar. Kan emme potansiyeli vücutlarının 100 ila 200 katı arasında olabilir.Yavrularında altı bacak, yetişkinlerinde 8 bacak vardır.

·Kenelerin kafalarında delme ve emme organları bulunmaktadır. Kenenin ilk iki bacagında duyu organları bulunur. Bu bacaklarla kurbanlarına tutunurlar. Solunumlarını son iki bacaklarla yaparlar. Üreme organları alt karın bölgesinde bulunur.

NEREDE YAŞARLAR?

Keneler genellikle, uzun çalılıklarda, ormanlarda, dere kenarlarındaki otlarda, ormandaki odun kalıntıları arasında yaşarlar. Ayrıca hayvanların barındıgı yerlerde bulunurlar. Yağmurlardan sonra daha çok ortaya çıkarlar. İddia edildigi gibi ağaçlarda bulunmaz veya ağaca çıkmazlar. Yaprak üzerinde durup kurbanlarının yanlarından geçmesini beklerler. Temas ettiği anda yapışırlar. Keneler uçamaz zıplayamaz yürüyemez ve yüzemez. Bitkilerin üzerine uzanarak ve bitkilerin etrafında veya dallarında hareket ederek konakçıyı arar , yakınındaki titreşimlere veya karbondiyoksite yanıt verir.

KENENİN SEVDİĞİ VÜCUT BÖLÜMLERİ?

Genelde vücudun sıcak yerlerini seçerler:

– Ense ve kulak arkaları.

– Saç dipleri.

– Eklem Yerleri.

– Apış arası.

– Karın ve kasık bölgesi.

NASIL BESLENİRLER?

Keneler,yaprak üzerinde durup kurbanlarının yanlarından geçmesini beklerler. Temas ettiği anda yapışırlar. Kenelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri ve besinlerini sağlaya bilmeleri için yüksek gelişmiş batırma aparatları vardır. Sivrisineğe kıyasla damardan kan emmezler. Makas şeklindeki ağızları ile deriyi açarlar ve delme organı ile cilt dokusuna çukur açarlar.

Kenenin ısırması acıtmaz, genelde kurban ısırıldığını bile farketmez., çünkü kene ısırdığı anda bir tür uyuşturucu sıvı salgılar. Kenenin ,açtığı çukur hemen kan ile dolar. Kene bu çukurdan sürekli kan çekerek beslenir. Sindirimi esnasında gereksiz sıvıları cilde atar. Bu emme sürecinde sürekli tekrarlanır. Böylelikle sindirim esnasında kenenin bagırsagında bulunan tüm virüs ve bakteriler kurbana geçer.

Virüs ve bakterilerin aktarılmasıyla hastalık bulaştırılmış olur. Keneler fark edilmedikleri taktirde 9 ila 12 gün kurbanlarında yapışık kalarak kan emerler ve kendiliğinden düşerler. Daha sonra dişiler 3000´e kadar yumurta bırakıp ölürler. Bu yumurtalardan larvalar olup, tekrar tehlikeli hastalıkların taşıyıcısı olan keneler büyümektedir.

Kene paralizisi infeksyon değil , fakat zehirlenmedir. Dünyada insanlarda ve hayvanlarda paralizi yapan 50 tür kene vardır.

Paralizi, Kene yapıştıktan 5 ila 7 gün sonra başlar.En sık küçük kızlarda görülür.

Çocuk huzursuz yorgun ve halsizdir ayakta durmakda zorluk çeker derhal doktora başvurulmalıdır.

Ölüme neden olabilir erken fark edilip kene çıkarılırsa bir kaç saat içinde iyileşir.

Böcek ısırıklarından kaynaklanan hastalıkların önleminin en iyi yolu ısırığa izin vermemektir.

Kan emen bir keneyi deriden dikkatsizce söküp atmak hastalık bulaşma riskini artırdığından oldukça tehlikelidir. Çünkü bilinçsizce çıkarılmaya çalışılan kene midesinde bulunan, mikrop ve bakterilerle dolu kanı tekrar geriye boşaltma riski vardır bu nedenle.Bu konuda bilgi ve eğitiminiz yetersiz ise yapışan keneyi çıkartmak için bir sağlık görevlisine başvurunuz.

KENE ISIRDIKTAN SONRA NELER YAPILMALIDIR?

Kene fark edildiĞi anda hiç vakit kaybedİlmeden uzaklaştırılmalıdır. Ancak keneyi elimizle çekip çıkarmak yada bir cımbızla çekmek, kenenin kafasının kopmasına yol açabilir. çünkü kene, cilt dokusuna sıkıca kenetlenmis durumdadır. çeşitli metotlarla (yağla, cımbızla, elle, iple…) çıkarılmaya çalışılırken stres ve baskı altında bulunan kene, hızla salgıladığı sıvı ile çok tehlikeli bakteri ve virüsler aktarmaktadır. Geçirilen her bir dakika hastalığı kapma acısından riski arttırmaktadır. Piyasaya sürülen çesitli kene çıkarma cihazları bulunmaktadır. Ancak kullanılan tüm bu cihazlarda kafanın kopma riski mevcuttur.

Son teknik olarak Avrupa´da piyasaya sürülen Tickner, keneyi dondurarak öldürür ve çıkarır. Dondurucu etkisi sayesinde, kene kendisi üzerinde uğraşıldığını anlamadan ölür. Böylelikle virüsü vücuda hızla transferi engellenmiş olur. Daha sonra Ticker ürünü (sistemi) sayesinde cımbız fonksiyonu ile dikkatlice çıkarılır. Bir diğer alternatif vakum cihazı ile aktarılan virüsün çekilmesidir. Kene tamamen uzaklaştırıldıktan sonra ısırdığı yeri bir kaç gün gözlemleyin, şayet herhangi bir kızarıklık veya kabarıklık olusursa hemen doktorunuza başvurunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir