Anasınıfı ve İlkokul Yıllarında Sağlık
ANASINIFI VE İLKOKUL YILLARINDA ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI
Doğduğundan itibaren evlerde özenle büyütülen ,pek fazla virüs ve bakterilerle temas etmemiş olan cocuklarımız yuvaya başlamalarıyla birlikte anne ve babaları şok edecek şekilde hastalanmaya başlarlar.
Burada hastalanma sebebi yuvaların ve okulların fiziki şartlarından çok birçok çocuğun okullarda ve servislerde birarada bulunması ve birbirlerine virüs bulaştırmalarıdır.
Çocuklar özellikle ilk kez okula başladıkları sene ve onu izleyen sene ayda 3-4 kez bile hastalanabilmektedirler.Grup içinde nezle olan bir çocuk diğer çocuklara da bulaştırmakta , daha sonra başka bir çocuk diyelim virütik bir ishal geçirip o da diğer çocuklara bulaştırmakta ve bu siklüs böyle devam etmekte.
Böyle bir dönemde anne ve babalar morallerini çok bozmakta ; böyle birşey olacağına dair daha önce uyarılmamışlarsa bu sefer çocukla ilgili bir sorun olduğunu düşünüp kaygılanmaktadırlar.Oysa bu doğal bir süreçtir.her çocuk ilk toplu yaşantıya geçtiği yıl bu süreci yaşamaktadır; ancak bazı çocuklar diğerlerinden daha fazla etkilenmektedirler:O zamana dek evlerinde çok izole,aşırı bakımlı büyütülenler,geniz eti ve bademcik sorunu olan çocuklar,alerjik çocuklar bu süreci daha zorlu yaşamaktadırlar.Bahsi geçen bu gruplara karşı okul öncesi alınması gereken önlemler hastalık sıklığını azaltabilir.Bu önlemlerden yazının ileri kısımlarında bahsedilecektir.
Çocuklarımız yuvalarda veya anasınıflarında bu bol hastalıklı süreci yaşamazlarsa bu süreci yaşamak ilkokul birinci sınıfa kalır ki bu sınıftaki devamsızlıklar akademik başarıyı etkileyeceğinden dolayı tercih edilmez.Bu dönemde en sık rastladığımız enfeksiyon sebebleri arasında mevsimine göre değişmekle beraber nezle, grip, boğaz enfeksiyonları,sinüzitler,kızıl,suçiçeği,solunum yoluyla da bulaşabilen virüs ishalleri,viral veya bakteriyel bronşitler gelmektedir.
Okul yada yuvanın havadar ,günışığını iyi alan ,bolca havalandırılan,toz tutabilecek yer halısı gibi faktörlerden arındırılmış mekanlar olmaları, birarada bulunan çocuk sayısının mekan büyüklüğüne göre doğru hesaplamış olması hastalık sıklığını azaltır,çünkü bulaş olasılığını azaltır.Bir çocuk için ortalama 9m3 hava gerektiğini düşünürsek örneğin 35 m2 lik bir sınıfta ortalama 12 öğrenci bulunması gerçekten çok uygun olur.Ancak yuvalara baktığınızda sınıfların genellikle küçük ,çocuk sayısının fazla olduğu görülür.Çocukların zaman zaman farklı mekanlara alındığı ,odaların havalandırıldığı varsayılırsa çocuk sayısını böyle bir büyüklük için 20 ye kadar çıkartabiliriz.
Yuvaların o anda bulaştırıcı olan çocukların birkaç gün evde dinlenmelerini talep etmeleri de yine bulaş sıklığını azaltır.Zaten hasta bir çocuğun ilacıyla okula gönderilmesi o çocuk için de arzu edilen bir durum değildir.Çocukların yuvalara başladıkları yıl ve izleyen birkaç yıl grip aşısı da yapılması yine fayda sağlayabilir.Zaten doğal olarak başka enfeksiyonlarla başetmeye çalışan çocuklar o yılın salgın yapacak olan grip virüslerinden korunabilirlerse iyi olur.
O zamana dek tüm çocukluk çağı aşılarının yapılmış olması çok önemlidir. Bazı çocuklarda bitkisel bağışıklık sisitemi güçlendiricileri de işe yarayabilir. Diğer çocuklardan belirgin olarak daha fazla hastalanan çocukların bazı testlerden geçerek bağışıklık sistemlerinin,geniz eti,bademciklerinin gözden geçirilmesi iyi olur.Belirgin geniz eti ve bademcik sorunu olanlarda çocuk hekimi ve kulak burun boğaz hekimi ortak karar alıp operasyon veya tıbbi koruyucu önlem düşünebilirler.
Çocuklarımıza öksürürken,hapşırırken ağızlarını kapatmayı,sık sık el yıkamayı öğretmek,bu konularda öğretmenleri de bilinçlendirmek çok önemlidir.Aslında bir yerde olması gereken bir süreç olan bu sürecin en az hasarla geçirilmesi için bu faktörler dikkate alınmalıdırç..Bir de çocukları uyutan yuvalarda özellikle çocukların uyuduğu odalara maksimum dikkat gösterilmeli,yukarıda belirtilen önlemler oralarda dikkatle uygulanmalıdır.
Aileler çocukların sağlığını desteklemek için yemesine ve uykusuna dikkat etmelidir.Yüksek proteinli ve vitaminli beslenmeye özen gösterilmedir. Çocuklar C vitamini