Çocuklarda Yumurta Alerjisi İçin Nasıl Bir Test Yaptırmak Gerekir?
Yumurta alerjisi en çok 2 yaş altında görülür. Bazen, emziren annelerin yediği yumurtadan dolayı çocuklarda reaksiyon görülür. Çoğu zaman da bebek 6-7 aylıkken yumurtaya başladığı zaman anne birtakım belirtiler fark eder. Ancak eğer çok alerjik bir bünye ile karşı karşıya isek, çocukta yoğun egzama, hırıltı, astım gibi hastalıklar varsa, çocuğun beslenmesine yumurtayı eklemeden önce yumurta alerjisi testi yaptırmak gerekebilir.
Çoğu zaman annenin aldığı yumurtadan emzirme yoluyla geçen yumurta proteini veya bebeğe verilen yumurta içerikli besinle bebekte alerjik reaksiyon başlayınca doktorlar bebekte yumurta alerjisinden şüphelenir.
Yumurta alerjisini teşhis etmek için bazı testler mevcuttur. Bu testlerden en birincisi cilt testi olarak da bilinen prick testidir. Ancak yumurta alerjisi teşhisi için yapılan alerjik deri testi prick test, 1 yaş altındaki çocuklarda sınırlı güvenilirliğe sahiptir. Prick test, 1 yaş altındaki bebeklerde negatif çıkarsa yüzde 95 negatif; pozitif çıkarsa yüzde 50 yalancı pozitiftir. Prick testi güvenirliği 1 yaşından sonra artar. Küçük bir iğne yardımı ile kola yapılan bir testtir ve yapılması biraz güçtür.
İkinci test, kan testlerinden spesifik IgE antikor testidir. Güvenilirliği çok yüksektir, yapılması kolaydır ancak diğer testlere oranla yüksek fiyatlıdır.
Oral değdirme testi şüphelenilen gıdanın çocuğun dudaklarına değdirilmesi sonucu reaksiyona bakılarak yapılan bir testtir ancak etkisi tartışmalı, güvenilirliği sınırlıdır.
Bizim için altın standart ise yükleme testidir. Yükleme testinde çocuğa laboratuvar ve yoğun bakım koşullarında şüphelenilen gıdadan bir miktar verilir, oluşacak reaksiyonlar takip edilir. Bu test için koşulların özel olması gerekir. Uzmanlar tarafından gerekli görülürse ve uygun koşullarda yapılması gerekir.
Pratik hayatta doktorların en yoğun kullandığı yöntem ise eliminasyon testidir. Eliminasyon testinde annenin şüphelenilen gıdayı ve bu gıdayı içeren besinleri bir süre için hiç vermemesi istenir. Bu süre içinde bebekte hiçbir reaksiyon görülmezse ve eğer şüphelenilen gıda daha sonra tekrar tattırıldığında bebekte reaksiyon oluşursa, teşhis de konmuş olur. Ancak eliminasyon testi şiddetli alerjilerde kullanılmamalıdır çünkü bebekte de şiddetli reaksiyona neden olacak, sağlığını ciddi ölçüde tehlikeye atacaktır. Bu nedenle sadece hafif alerjik durumlarda denenebilir.
Çok alerjik bünyelerde, şiddetli alerjilerde çok dikkatli olunmalı, test yapılıp yapılmayacağı, hangi testin yapılacağı, hangi koşullarda yapılacağı mutlaka bir uzman doktor tarafından belirlenmelidir.