Çocuklarda Yumurta Alerjisi Neden Olur?
Yumurta alerjisi bir besin alerjisidir ve özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görülür. Yumurtanın içindeki ovomukoid adı verilen maddeye karşı vücudun verdiği aşırı reaksiyondur. Yumurta beyazı genel olarak sarısından daha alerjiktir. Bu maddeyi vücut düşman olarak görür ve ani reaksiyon gösterir. Bu başlangıç reaksiyonu ile birlikte vücutta, başta histamin olmak üzere birçok madde salgılanır ve bu maddeler vücutta birtakım değişiklikler başlatır. Bu değişiklikler hafiften ortaya veya şiddetliye doğru da gidebilir.
Yumurta alerjisinde hafif belirtiler ağız çevresinde kızarıklık ve vücutta kaşınmadır. Şiddetli belirtiler ise nefes darlığı, karın krampları şeklindedir. Bazen çok şiddetli reaksiyonlara yol açabilir.
Yumurta alerjisi genellikle alerjik bireylerde olur. Bu nedenle atopik dermatit veya astım gibi sorunları olan çocuklarda yumurta alerjisi görülme sıklığı daha fazladır.
Önemsenmesi gereken bir diğer konu ise annenin yediği yumurtanın, emzirilen bebeklerde de reaksiyona yol açabileceğidir. Çocukta yumurta alerjisi olup olmadığını bilmiyorsak veya alerjik atopik bir bebekle karşı karşıyaysak annelerin bir süre için yumurta tüketmeyebileceğini veya dikkatli tüketmesi gerektiğini söyleyebiliriz.