Çocuklarda Yumurta Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurta alerjisi diğer besin alerjileri gibi tek bir şekilde tedavi edilir. O da problemli gıdanın, yani yumurtanın kesilmesidir. Yumurta alerjisi için özel geliştirilmiş bir tedavi şekli olmadığından aile yumurtayı ve yumurta içeren ürünleri bir süre için keserek beklemelidir. Bu süre sonunda çoğunlukla yumurta alerjisi biter. Denenip de devam ettiği saptanırsa, daha sonra yine bir süre verilir. Eğer aile ısrarla “yumurtaya alışsın, ben vereceğim” derse, yumurta alerjisi bir süre sonra daha agresif ve daha kötü hale gelir. Bu nedenle yumurta alerjisinde ve tüm diğer besin alerjilerinde, alerjiye neden olan gıdanın doktorun belirlediği süre içerisinde tüketilmesi önlenmelidir.

Yumurta alerjisinin iyi tarafı 2 yaşından sonra çok hafiflemesi ve ergenlik dönemine kadar hemen hemen tüm vakaların geçmesidir. Bu nedenle aileye bir süre sabır göstermesi ve bunun sonsuza kadar devam etmeyeceğinin anlatılması gerekir.

Bebekteki yumurta alerjisi şiddetliyse ve doktoru da uygun görürse, 1 ile 3 yıl arasında provokasyon testleri yapılarak tekrar yumurtaya dönüş yapılabilir. Burada ne zaman yumurtaya döndüleceği, ne kadar süre kesileceği gibi durumlar uzman doktor tarafından veya gerekli görülürse bir alerji doktoru tarafından yönlendirilir.

Yumurta alerjisi olduğu bilinen bir bebeğe yanlışlıkla herhangi bir yumurtalı gıda verilmişse bu durumda yapılabilecek bazı şeyler vardır. Gördüğümüz reaksiyonlar hafif ise bir antihistaminik şurup kullanılarak, yani anti alerjik bir şurup içirilerek durum geçiştirilebilir. Ancak olay, çocuğun yumurtaya verdiği reaksiyon şiddetliyse bu durumda daha agresif bir tedaviye ihtiyaç duyulabilir, epinefrin, yani adrenalin iğnesi uygulanması gerekebilir.

Ailenin, çocuğun yumurtaya verdiği reaksiyonun şiddetine göre hareket etmesi gerekir. Hafif reaksiyonlarda antihistaminik şuruplar yeterli olurken, daha acil vakalarda, ailenin çocuğu en kısa zamanda bir hastanenin acil servisine götürerek epinefrin iğnesi uygulatması gerekecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir