Çocuklarda Yumurta Alerjisi İçin Evde Neler Yapılabilir?
Yumurta alerjisinden şüphelenilen veya kesin olarak ispatlanan çocuklarda ailenin yapacağı en önemli şey çocuğun diyetinden yumurta ve yumurta ürünlerini tamamen çıkarmaktır. Bunun ne kadar süreceği doktor tarafından belirlenir. Genellikle 2 yaşından sonra yumurta alerjileri ortadan kalkar. Ancak yumurta alerjisindeki önemli konu yumurtanın sadece gıda olarak alınmayacağı, birçok gıdanın içinde de yumurtanın olabileceği gerçeğidir.
Makarnalar, işlenmiş et ve tavuk ürünleri, mayonezler, korumalı ürünler, kek, börek, bisküvi gibi yiyecekler yumurta içerdiği için bu ürünlerin yumurta alerjisi olan çocuğa verilmesi konusunda dikkatli olunmalıdır.
Çocuğunda alerji olan ailelerin mutlaka etiket okumayı bilmesi gerekir. Etiketlerde içinde yumurta olan koruyucular veya katkı maddeleri kullanılmışsa, bir süre için bunlardan uzak durulması gerekir.
Örneğin, paketli gıdalarda bulunan albümin, globulin, lesitin, simplesse, ovomukoid, ovoglobulin gibi maddeler yumurta içeren katkı maddeleri olduğundan, yumurta alerjisi olan çocukların bu maddeleri içeren paketlenmiş gıdaları tüketmemesi gerekir.
Bazı aşılar yumurta bazında üretilir ve yumurta proteini içerir. Bunların içinde en problemli olan aşı grip ve sarı humma aşısıdır. Bu aşılarda çok dikkatli olmak gerekir.
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak gibi önemli bir aşı da yine hafif bir protein alerjisine neden olabilir. Ancak bu aşı çok kuvvetli ve çok önemli bir aşı olduğundan aileye bu aşıyı yaptırmaması değil, aşı öncesinde yumurta alerjisini bildirmesi ve gereken önlemleri alması söylenir.
Eğer yumurta alerjisi ciddi bir boyuttaysa ailenin yanında her zaman, evde veya dışarıda bir acil durum çantası da olması gerekir. Bu acil çantasının içinde epinefrin kalemi (EpiPen), kortizon iğnesi gibi, miktarını ve dozajını doktorun belirlediği preparatlar bulunmalıdır.