Yeni Doğan Sarılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Yeni doğan sarılığı olan bebekte kan uyuşmazlığı varsa, düzenli aralıklarla bebeğin bilirubin yükselme hızını kontrol etmek için kanı alınır. Bebeğin doğum yaşına, kilosuna ve premetüre olup olmamasına göre bellli çizelgeler oluşturulur. Oluşturulan çizelgeye uygun olarak bilirubin belli bir seviyeyi bulduğunda tedaviye başlanır.

Yeni doğan sarılığı tedavisinde uygulanan ilk işlem mavi ışıkla yapılan fototerapidir. Fototerapinin şiddeti ve verilme süresi bebeğin kanındaki bilirubin seviyesi ve seviyenin düşme hızına göre belirlenir. Fototerapi genelde 8 – 10 saat yeterli olur ancak bazı durumlarda 3 – 4 gün devam etmesi gerekebilir.

Bazı durumlarda kan değişimi gerekebilir. Bilirubin, belli bir düzeye ulaştığında fototerapi ile düşürülemiyorsa göbek kordonundan katater konularak bebeğin kan değişimi yapılır ve tedavi böyle sağlanır.

Fizyolojik sarılık ya da anne sütü sarılığı denilen sarılık türü kendiliğinden geçer. Bebeğin iyileşmesindeki en önemli faktör bebeğin iyi beslenmesidir. Bebek beslenemiyor ve kilo alamıyor ise bilirubin seviyesi bazen fototerapi vermeyi gerektirecek sınırlara çıkabilir. Fizyolojik sarılık genelde doğumdan sonra 3. gün başlar ve 2. haftada bitmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir