14 Mart 2025
Videolar

Çocuklarda Yumurta Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Aileler çocuklarına 6-7 aylıkken yumurtayı başlattıkları zaman çocukta hafif reaksiyonlar gördüklerini ifade ederler. Bunlara vücutta hafif döküntüler örnek verilebilir. Ancak bazen yumurtayı verdikleri andan itibaren çok şiddetli reaksiyonlar da görebilirler. Hafif veya şiddetli tüm yumurta alerjileri önemsenmelidir. Bazen de bebek henüz yumurtaya başlamadan, emziren annenin tükettiği yumurta içeren gıdalar nedeniyle bebekte döküntüler, kızarıklıklar, hapşırmalar, hırıltı ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler görülebilir. Bu nedenle doktorun annenin yediği gıdaları gözden geçirmesi ve yumurta ile sütün bu konuda en sabıkalı gıdalar olduğunun unutulmaması gerekir.

Yumurta alerjisi ile ilgili ailenin bir gözlemi varsa, bu durum doktor tarafından son derece ciddiye alınmalıdır. Çünkü hafif olan yumurta alerjileri daha sonra şiddetli reaksiyonlara da dönüşebilir.

Önemli bir konu, yumurtanın sadece yumurta olarak tüketilmediğidir. Çünkü yumurta birçok gıdanın içinde bulunur. Börek, bisküvi, kek gibi gıdaların içinde de yumurta olur. Bu nedenle bazen aile bu gıdaları bebeğe verdiğinin farkına varmaz, sadece yumurta tüketmediğini söyler. Bu nedenle doktorun çocuğun yediklerini iyi bir şekilde sorgulaması gerekir.

Bebekte yumurta alerjisinden şüpheleniliyorsa, kimi zaman bazı testlerin yapılması gerekebilir. Gıda testleri sonucunda kesin karara varılabilir.

Kimi zaman da doktor inisiyatif kullanır ve test istemeden aileye bir süre için yumurta ve yumurta içeren gıdaları kesmesini söyler. Buna eliminasyon testi denir. Bu vesile ile teşhis de konulabilir. Bunun sonucunda doktorun uygun gördüğü koşullarda ve zamanda tekrar yumurta denenerek alerjinin geçip geçmediği saptanır. Çünkü yumurta alerjilerinin çoğunlukla 2-3 yaşında hafifler ve hemen hemen hepsi ergenlik döneminde geçer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir