Anafilaksi’den Korunmak İçin Neler Yapabiliriz?
Anafilaksi, vücudun bir maddeye karşı geliştirdiği şiddetli ve ölümcül olabilen bir reaksiyondur. Bu madde aşı, ilaç, iğne, antibiyotik hapları veya diğer haplar, besinler, lateks, böcek veya arı sokması olabilir.
Bilinen bir maddeye karşı aşırı duyarlılığı olan veya genel olarak aşırı alerjik bünyesi olan bir çocukta aile zaten son derece önlemli olmalıdır. Daha önce anafilaktik şok geçiren veya şiddetli alerji atağı geçiren bir çocuğun yanında mutlaka bir acil çantası bulunmalıdır. Bu acil çantasının içinde çocuğun kendi kendine yapabileceği veya ailenin uygulayabileceği hazır enjektör şeklinde epinefrin (EpiPen) olmalıdır. Acil çantasının içinde olacak ilaçların dozajları ve çeşitleri yine doktor tarafından belirlenir.
En önemli konulardan biri, aşırı alerjik çocukların MedicAlert adı verilen bir bileklik takmasıdır. Bu bileklik çocuğun alerjik olduğunu veya biliniyorsa, neye karşı alerjisinin olduğunu söyler. Çocuk konuşamayacak durumdaysa, çevresindeki kişiler, yanında aile veya bu durumu bilen kişi yoksa, örneğin çocuk okulda veya kampta ise çevresindeki kişiler bu bileklikten hemen durumunu algılayıp daha hızlı hareket edebilirler.
Arı sokması, böcek sokması gibi durumlara aşırı duyarlılık gösteren çocukların kamp alanlarına çok fazla gitmemeleri, eğer yeşil alanlara, deniz kenarına gitmeleri gerekiyorsa, yanlarında mutlaka acil çantalarını taşımaları uygun olur. Arı sokması ile ilgili daha önce kötü bir deneyim yaşanmışsa, şiddetli reaksiyon veya anafilaksi gösterilmişse, bu çocuklara 3 ile 5 yıl arasında süren aşılama tedavisi uygulanır. Bu tedaviler arı sokmalarında son derece başarılıdır.
Anafilaksik reaksiyon geçirmiş veya buna aday olan çocukların kullandıkları ilaçlar da son derece önemlidir. Bu tip çocuklara mümkünse enjeksiyon yoluyla değil, ağız yoluyla verilmeli ve ilaç seçiminde çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca bu çocuklara uygulanabilecek olan görüntüleme müdahalelerinden veya cerrahi müdahalelerden önce ilgili kişiler aydınlatılmalı, çok dikkatli olunmalıdır. Örneğin radyolojik inceleme yapmadan önce verilen radyokontrast maddelerden önce bir hazırlık süreci geçirilebilir veya çocuğa alerji yapmayacak bir radyokontrast madde kullanılabilir. Yine ameliyatlarda da kullanılacak anestezikler bu durumdan dolayı farklı seçilebilir.
Besin alerjisi durumlarında da ailenin çocuğun besinlerini titizlikle hazırlaması, alerjik maddelerin besinlerin içerisine konulmaması, dışarıdaki menülerde çok dikkatli olunması; lokantada veya bir başka yerde çocuğa besin sipariş verilirken mutlaka durumun bildirilmesi ve dikkatli bir şekilde bunun soruşturulması gerekir.