6 Yaş Çocuğunda Ne Tür Sağlık Sorunları Gözlenebilir?
Çocukların okula gitmeleri ve sosyalleşmeleriyle birlikte toplum kaynaklı grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sıkça görülmeye başlar. Çocuğun vücut direnci için uyku ve beslenme düzeni ailesi tarafından iyi ayarlanmalıdır. İyi beslenme ve düzenli uyku ile çocuğun bağışıklık sistemi geliştirilmiş olur. Günde 3 porsiyon yiyerek yeterli C vitamini alamayan çocuklara mutlaka dışarıdan vitamin takviyesi yapılmalıdır.
Omega-3 içeren yumurta, balık ve ceviz gibi gıdalar çocuğun hem zihinsel gelişimini destekler hem de hastalıklara karşı direnç sağlar. Bu gıdalar çocuğun günlük menüsünde yer almalıdır. Çocuğun bunları yemekle ilgili bir sıkıntısı varsa dışarıdan Omega-3 takviyesi yapılabilir.
Kalp hastalığı, astım ya da diyabet gibi rahatsızlıkları olan çocuklara riski azaltmak açısından grip aşısı yapılabilir. 6 yaş, çocukluk aşılarının tekrar edildiği yaştır. Su çiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve karma aşılar bu yaşta tekrar edilir.
6 yaş çocuklarının fiziksel aktiviteleri yoğun olduğundan kaza riski de çok yüksektir. Kaza risklerine karşı ebeveynlerin ya da bakıcıların çocuğa göz kulak olmaları gerekir. Çocuklara da kazalardan korunmak için gerekli bilgiler verilmeli ve çocukta tehlikelere karşı bilinç oluşturulmalıdır.
Hiperaktivite ve konsantrasyon sorunlarının en iyi anlaşıldığı yaş 6 yaştır. Çocukta bu tip sorunlar saptanırsa çocuğun akademik gelişimini engellememesi açısından gecikilmeden tedaviye başlanmalıdır.