4 Yaş Çocuğunun Beslenmesi Nasıl Olmalı?
4 yaş, çocuğun son derece enerjik olduğu bir dönemdir. Buna bağlı olarak çocuğun günlük kalori ihtiyacı da artmıştır. 4 yaşındaki çocuk günde 1200 – 1600 arası kaloriye ihtiyaç duyar. Çocuk bu dönemde evin dışında daha fazla zaman geçirdiği için şekerleme, kurabiye, bisküvi gibi abur cuburları keşfetmiştir ve bunları aileden daha fazla talep etmeye başlamıştır.
4 yaş çocuğunun kuruyemiş gibi taneli yiyecekleri tüketmesi boğazına kaçma riskinden dolayı sakıncalıdır. Çocuğun beslenmesi aile ile birlikte yapılan bir eylem şeklinde olmalıdır. Bu yüzden ebeveynler mutlaka çocuk ile birlikte sofraya oturmalıdır.Çocuk dengeli ve düzenli beslenmelidir. Çocuğun gereksinim duyduğu tüm gıdalar öğünlere bölüştürülerek dengeli bir şekilde verilmelidir.
4 yaş çocuğunun 1 günlük sütlü gıda ihtiyacı 500 – 800 ml arasındadır. Örneğin 1 kibrit kutusu tam yağlı peynir 200 ml süte, 200 ml yoğurt 200 ml süte eşdeğerdir. Çocuğun tüketmesi gereken günlük sütlü gıdaların düzenlemesi yapılırken bunlar göz önünde bulundurulabilir.
4 yaşındaki çocuğun günlük demir ihtiyacının düzenli ve dengeli karşılanması çok önemlidir. Kırmızı et, yumurta ve kuru baklagiller yüksek oranda demir içerir. Çocuğun her gün bu gıdalardan almasına özen gösterilmelidir. Yüksek demir içeren gıdalar süt grubu besinlerle bir arada tüketildiğinde demir emiliminin engellenmesine sebep olacağından bu iki grup ayrı öğünlerde çocuğa verilmelidir.
4 yaşındaki çocuğun enerji gereksinimi göz önünde bulundurularak çocuğa günlük beslenmesinde tahıl grubundan yeterli besin verilmelidir. 4 yaşındaki bir çocuğun günde 6 porsiyon tahıla ihtiyacı vardır. 1 porsiyon tahıl; 1 dilim ekmek, 1 dilim kek ya da yarım bardak makarna – pilava denk gelir. Bu gıdalar ana ve ara öğünlere dengeli biçimde dağıtılmalıdır.
4 yaşındaki çocuk günde 3 – 4 porsiyon yağ tüketmelidir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı 1 porsiyona denk gelir.
Gereğinden fazla süt ve meyve suyu çocuğun iştahını kapatacağından beslenme düzenini bozar. Çocuğun beslenme saatlerinin düzenli olmasına dikkat edilmelidir. Çocuklar bu dönemde beslenmelerini tamamlamak için daha çok zamana ihtiyaç duyarlar. Ebeveynler zaman konusunda çocuğa karşı sabırsızlık göstermemelidir.