Çocuklarda Ateş
ÇOCUKLARDA ATEŞ
Rektal (makattan) ölçülen vucut sıcaklığının 38C (100.4F ) ‘den ve koltuk altından ölçülen vücut sıcaklığının 37.2 C ‘den fazla olması ateş olarak tanımlanır.Rektal ateş ölçümünde dereceyi 1 dakika tutmak yeterli iken koltuk altı için bu süre 5 dakikadan az olmamalıdır..Koltuk altında dijital termometreler de kullanılabilir.
Çucuklarda ateşe neden olan sebeplerin başında enfeksiyonlar,susuz kalma,aşırı giydirme,çevre sıcaklığının yüksek olması ve ortamdaki nemin artması gelir. Diş çıkarma da çok yüksek olmayan bir ateşe sebep olabilir.
Ateş uzun bir süre (saatlerce) 41,7 C (107 F )’nin üzerinde kalmadığı sürece beyin hasarına yol açmaz. Enfeksiyona bağlı ateş sürekli artmaz.Vücut sıcaklığı 41,2 C (106F)’nin üzerine fazla çıkmaz.
Ateşin sebep olabildiği havaleler (konvilziyonlar) aileler için korkutucu olmaktadır.Davranış, bilinç, duyu yada otonom işlevlerde değişme ile ortaya çıkan ani nöbetlere verilen isim olan konvilziyonun ateşle ortaya çıkan tipi genellikle epileptik değildir.
Rektal sıcaklık doğru ölçüldüğünde vücut sıcaklığını yansıtır.; ağız ve koltukaltı sıcaklıkları genellikle rektal sıcaklıktan sırasıyla 0,6C (1.1F) ve 1.1 (2F ) daha düşüktür.
Kulak zarına giden kan vücut sıcaklığını düzenleyen merkez olan hipotalamusun preoptik alanıyla aynı sıcaklıktadır. Bu nedenle özel geliştirilmiş aletlerle kulak zarından da ateş ölçümü yapılabilir.
Ateş Durumunda Alınması Gereken Önlemler :
* Ateşli bebeğin bulunduğu ortamın ısısı 20C civarında olamalıdır.
* Çocuğun üzerindeki giysiler çıkarılmadır.
Ateşin hızlı yükseldiği veya çok yüksek olduğu durumlarda eller-ayaklar çok soğuyabilir.;bu vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Beyin, böbrek gibi hayati organlara daha fazla kan pompalayabilmek için hayati olmayan organlarda küçük damarlarda vazokonstrüksiyon (damar büzüşmesi) gerçekleştiği için bu durum meydana gelir. Ellerin ve ayakların soğumasını,çocuğun titremeye başlamasını aile üşüme olarak algılayıp çocuğu örtmeye kalkışabilir.Bu yanlış uygulama ateşin daha da yükselmesine sebep olur. Bu da tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
• Yüksek ateşte vücut daha fazla sıvıya gereksinim duyduğundan çocuğa veya bebeğe bol sıvı verilmelidir. Verilecek sıvı çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır.
• Ilık suyla (29-32 C) banyo aldırmak iyi bir ateş düşürme yöntemidir. Bu esnada çocuk 1-2 dakika duş altında tutulup 1-2 dakikada sı dışında örtülmeden tutulmalı, sonra tekrar duş aldırılmalıdır. Böylece buharlaşma sağlandığı için da etkili olur.
• Ateşi olduğu halde oyuncu yada rahat olan çocuklarda ateş düşürücü ilaç kullanmak gerekmeyebilir.
90 günlükken küçük bebeklerde ateş yükselmesi ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabileceği için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Ateşli Çocuklarda Yapılan Veya Yapılabilecek Hatalar
1 – Alkol veya sirke ile vücudu silmek
2 – Üşüyebilir korkusu ile giysilerini çıkartmamak hatta daha çok giydirmek
3 – Yanlış ateş düşürücü kullanmak
a – Aşırı dozda veya eksik dozda ilaç kullanmak
b – Uygun aralıklarla ateş düşürücü kullanmamak
c – Duruma uygun ateş dürücü kullamama
Ateş Durumunda Mutlaka Doktora Götürülmesi Gereken Durumlar
• Bebeğin 90 günlük altında olması
• Ateşin 40C üzerinde seyretmesi
• Ağlama,inleme,huzursuzluk
• Ciltte mor lekeler oluşuyorsa
• Zor nefes alıp –verme başlamışsa
• Daha önce havale geçirmişse
• Genel durumunda kötüleşme varsa
• Devamlı kusma varsa
• Şiddetli ishal varsa